Friday, January 24, 2014

saya beli rumah part 3








ofis depa call
suh mai amik "pengisytiharan jualan"
proclamation of sale
 
the next step is mula cari banker untuk finance pembelian rumah kita ni.

kut la kaya,berduit tetiba dapat harta pesaka ka pampasan kemalangan ka,menang loteri ka(yang ni haram disisi islam) boleh la nak bayaq cash.

tapi selalunya ramai buat pinjaman bank sebab bayar bulan tu mampu berbanding nak berpisah dengan duit lump sum yang banyak 


mula-mula pi bank rakyat.




penerangan dia tak brapa detail.
 



 then pi bank muamalat.
penerangan pun tak detail sangat.
tapi ada banyak brochure ni so amik semua kot-kot leh buat rujukan di masa depan.

cimb baguih staf dia terang detail,siap tulis semua particular yang akan berkaitan.
quite good. 

dia bagi perbandingan beza monthly byr berapa kalo amik loan 30 atau 20 tahun.

kira teliti la staf dia nk tolong calculate...at least kita tau la roughly berapa akan kena.

bila proceed nti ofkoz akan berbeza bergantung kepada kelulusan.
tapi bila ada penerangan/perbandingan gini hati ada rasa lapang.



lapang ka lapaq...


 public bank lagi best
semua dia ceta
sampai ajak pi tengok kuda mas ni.







 tengok iklan lam sokhabaq ingat saiz loket ja.

rupanya memang besaq...ada la lam saiz bola keranjang sekali dengan cover kaca dia.

kuda ni bersalut emas 24 karat okay.
limited edition.





 so lepas ni mula la mengisi borang dan mengumpul segala dokumen berkaitan...












0 comments: